Vanessa Place : Andersens Wank

















Blandt de vægtigste navne inden for den konceptuelle poesi er den amerikanske advokat, redaktør og digter Vanessa Place.

Andersens Wank er en konceptuel bog, hvor skriften forholder sig mere til et koncept end til et slutproduktet – altså hvor produktionsmåden er vigtigere end hvad der produceres. Konceptet, som ligger til grund for Andersens Wank, blev udtænkt i løbet af et ophold på Hald Hovedgaard, hvor en dansk forfatter fortalte amerikanske Vanessa Place, at Hans Christian Andersen (1805-1875) førte dagbog i en række år af sit voksenliv (fra 1825 til 1872), og at han i dagbogen noterede, ved hjælp af et mærke, et tegn, hvornår han onanerede.

Andersens Wank er herefter komponeret af Vanessa Place, som har taget alle passager fra H.C. Andersens dagbøger, hvor han sætter sit tegn i form af φ (phi) eller tegnet + (plus (el. † (obelisk))), tilført et appendix – til læserens egen krydslæsning – mellem Wikipedia-teksten om Andersen (den populærkulturelle og kollektive tekst om Andersen) og et uddrag af Sigmund Freuds “Analyse af en femårig drengs forbi” (1909), også kendt som “Lille Hans”. Herudover er bogen suppleret med et efterord af Places og et introducernede forord af Martin Glaz Serup som skriver:

” ... igennem en mere rå postproduktion af forskellige populære dokumenter om og af Andersen tager hun [Vanessa Place] fat i det vi allerede synes at vide om Andersen, det vi hele tiden ser, for at se om vi kan se noget andet, eller måske, enklere, bare for at se hvad det så er vi ser – i det velkendte portræt, i wikipediabiografien, i en freudiansk læsning, i disse talende tegn og deres umiddelbare omgivelser. Samtidig kan Andersens Wank hele tiden også læses som en allegori over forfatterens arbejde, håndens arbejde, fantasiens.” 

Det er værd at bemærke at bogen ikke er oversat (dog er forfatterens efterord oversat af Lene Asp), men (post)produceret af amerikanske Vanessa Place via vor samtids basale tekst-operationer; klippe, lime, kopiere, samt digital oversættelse via Google Translate.

Andersens Wank er en originaludgivelse, skrevet specielt til After Hand, delvist på dansk og hermed udgivet for første gang. 


ANDERSENS WANK 
Vanessa Place
forord af Martin Glaz Serup
Edition After Hand

form: Mathias Kokholm  
tryk: Specialtrykkeriet Viborg 
isbn: 978-87-90826-15-4 
1. udg. 1. oplag.
100 sider, 160 kr.


Andersens Wank udgives samtidig med bogen Notater om konceptualismer af Vanessa Place & Robert Fitterman i forbindelse med seminaret Seminar om konceptualismer, der afholdes på Forfatterskolen [København, 22. februar 2012]. Seminaret har modtaget støtte fra Nordisk Kulturfond & Statens Kunstråd.

*

Vanesaa Place er forfatter, redaktør og advokat, bosat i Los Angeles (USA). Hun er en af de centrale teoretikere og udøver af konceptuel skrift og har publiceret bøgerne; Dies: A Sentence (2006), La Medusa (2008), Notes on Conceptualisms (i samarbejde med Robert Fitterman 2009) och The Guilt Project: Rape, Morality and Law (2010). I forbindelse med seminaret udkommer det manifeste skrift Notes on Conceptualisms I dansk oversættelse ved Lene Asp og Henrik Majlund Toft, samt et værket Andersens Wank som er skrevet specifikt til det danske forlag After Hand. Vanessa Place fungerer desuden som redaktør på forlaget Les Figues Presse.